Vijf bij vijf bij vijf meter! Dromen over het grootste gehaakte decembercadeau

Claudia van der Wijngaard is een van de talloze vrijwilligers die hebben meegewerkt aan het ‘tot stand haken’ van het grootste gehaakte december-cadeau ter wereld. Vanaf 19 november tot 27 december neemt dat een centrale plaats in op het Raadhuisplein in Pijnacker. De gehaakte boom is vijf bij vijf meter qua oppervlak en gaat 5 meter de lucht in.

Vorig jaar werkte Claudia al mee aan de grootste gehaakte kerstboom ter wereld. Toen Oscar en Cey van Pera & Pasha met hun nieuwste stunt kwamen, was ze natuurlijk weer van de partij. Dit terwijl ze niet eens in Pijnacker woont. Zij is een van de vele mensen die van buiten ‘het dorp’ naar de wolspeciaalzaak in Pijnacker toe komen. Bezoekers komen vanuit het hele land en zelfs uit het buitenland.

Schilderswijk
Toen de kinderen van Claudia – een zoon van 31 en een dochter van 26 – de deur uit waren, besloot ze te verhuizen van Rozenburg naar de Schilderswijk in Den Haag. Claudia wilde meer leven in de brouwerij en geniet daar volop van het bruisende leven. Claudia voelt zich helemaal thuis in de Schilderswijk. Ze treedt alles en iedereen met een open en respectvolle houding tegemoet. “Ik ben nooit bang om de straat op te gaan, ook niet ’s avonds of midden in de nacht. Als we allemaal met meer openheid en respect elkaar zouden benaderen, dan krijgen we een veel mooiere wereld. Ik vind het ook prachtig om de mensen in de buurt te helpen met papierwerk.”

Goede doel
Ze haakte vorig jaar niet alleen; ze ging op pad om geld in te zamelen voor het goede doel: de Voedselbank. “Als ik over de gehaakte kerstboom begon, was niet iedereen direct enthousiast. Toen ik vervolgens zei dat de opbrengst naar de Voedselbank ging, wilden mensen wel betalen. Zo wist ik 500 euro bij elkaar te brengen. Dit jaar is het goede doel Het Vergeten Kind. Ik hoop weer aan een goede opbrengst te komen. Met mijn kleindochter Hayley samen had ik op één vrijdag al 60 euro bij elkaar.”

Rustgevend 
Eigenlijk is het omgekeerde integratie wat Claudia aan het doen is. Intussen blijft ze lekker bezig voor Pera & Pasha. “Ik lijk rustig maar ik maal best veel in mijn hoofd. Van haken word ik kalm. Terwijl ik televisiekijk, haak ik stevig door. Eerst heb ik heel wat losse lapjes gehaakt en daarna ben ik aan de gang gegaan om ze aan elkaar te haken. Elf banen van vijf meter lang en twintig centimeter breed. Al met al 250 lapjes en daarna nog eens 175. Dus dat is meer dan tien procent van het totaal.” Oscar de Bruijn van Pera & Pasha vindt het geweldig dat de actie meteen aansloeg en dat de 3.000 benodigde gehaakte lapjes er binnen vier weken waren en dat hij op 20 oktober al het sein kon geven: actie geslaagd, haak-naald neerleggen! 

Claudia vertelt tot slot dat ze ’s nachts droomt dat de lapjes allemaal aan elkaar gehaakt zijn. Zodra ze wakker wordt, ziet ze dat dit werk echt nog niet klaar is. Dat het uiteindelijk alle-maal in orde kwam, is te zien op het Raadhuisplein. Pijnacker staat weer op de kaart met een nieuw record met betrekking tot omvang en afmetingen van de kerstboom, maar veel belang-rijker is de samenwerking, de verbin-ding en het met z’n allen ergens voor gaan. Dat straalt deze actie uit. Mooi dat de winkeliers ook meedoen door op hun toonbank het gele kartonnen spaarhuisje van Het Vergeten Kind te plaatsen.

 

Wie het goede doel Het Vergeten Kind wil steunen, kan een bijdrage overmaken naar het speciaal daar- voor bestemde banknummer: NL82 INGB 000 613 2339 ten name van Pera & Pasha.