“Magazine Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp duurzaam gemaakt”

Het contrast kan niet groter zijn: waar je vroeger binnenstapte in een
naar inkt ruikende drukkerij met een oorverdovend geluid van stampende machines, heerst er nu een haast serene stilte in een schone werkruimte.
De grafische branche heeft de afgelopen jaren milieuvriendelijk werken omarmd en tot standaard verheven.

De grafische bedrijven Impressed print & sign uit Pijnacker en Drukkerij Van de Sande uit Nootdorp zijn vanaf het eerste uur betrokken geweest bij de totstandkoming van het Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp magazine. Directeur en eigenaar van Impressed print & sign Sandra Haket kijkt tevreden terug op de eerste uitgave: “We hebben veel enthousiaste reacties ontvangen. Het mooiste compliment vind ik dat zelfs mensen die jarenlang in Pijnacker-Nootdorp wonen, waren verrast door de artikelen.”

Recycling

Duurzaamheid staat bij de twee bedrijven hoog in het vaandel: beide werken met FSC-papier en milieuvriendelijke producten.“De grafische branche is sinds een jaar of tien enorm veranderd“, licht Raymond van de Sande, mede-eigenaar van het familiebedrijf Drukkerij Van de Sande, toe. “Schadelijke vloeistoffen die vroeger werden gebruikt zijn vervangen door chemieloze processen en bij de productie van papier zijn zowel het waterverbruik als de CO2-uitstoot aanzienlijk teruggedrongen.” Sandra Haket: “Het magazine wordt gedrukt op FSC-papier afkomstig uit bossen die verantwoord worden beheerd. Papier wordt niet meer gebleekt met chloor, maar is door het gebruik van milieuvriendelijke methodes wel net zo wit. Papier dat overblijft, wordt gerecycled. Daarnaast werken we met milieuvriendelijke inkt en worden drukplaten apart opgehaald voor hergebruik.“

Drukproces

Maar wat is de route die het Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp magazine aflegt voordat het bij je op de deurmat valt? Raymond van de Sande neemt ons stap voor stap mee door het drukproces. “Nadat de redacteuren teksten hebben aangeleverd, maakt vormgever Theo van Vliet ze op en controleren wij of ze druktechnisch in orde zijn. Daarna wordt het bestand ‘op inslag gezet’: pagina’s worden in een specifieke volgorde naast elkaar geplaatst zodat ze later op de juiste plek in het magazine komen. Vervolgens brengt de plaatbelichter de digitale informatie met een laser over op aluminium drukplaten. Hierna spannen we de platen in op de offset drukpers. Elke plaat met zijn eigen kleur: Black, Cyaan, Magenta en Yellow. Daarna wordt eerst de voorkant van het papier bedrukt en dan de achterkant. Per uur gaan er 10.000 tot 12.000 drukvellen door de machine. De volgende stap in het proces is de afwerking waarbij het magazine wordt geniet en ten slotte op maat gesneden voor een net eindresultaat. Hopelijk zijn de lezers weer net zo enthousiast als bij de vorige uitgave!”