“Heerlijk genieten dicht bij huis!”

De mist trekt op boven de weilanden, zonnestralen beroeren de dauwdruppels op het gras. Vogels kwetteren en maken zich op voor een nieuwe dag. Pijnacker-Nootdorp ontwaakt. Gelegen op een kwartiertje van de stad maar toch landelijk, is het eenvoudig om dichtbij huis te ontspannen in de natuur. Nieuwe fiets- en wandelroutes leiden langs de meest pittoreske plekjes. Ook te paard of per kano valt veel te ontdekken.

Ingeklemd tussen Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer ligt Pijnacker-Nootdorp als een kleine parel in een groengebied. Niet voor niets heet een van de natuur- en recreatiegebieden de Groenzoom. Deel uitmakend van de Groenblauwe Slinger is deze recreatieve en ecologische verbinding tussen Midden-Delfland en het Groene Hart bedoeld om te voorkomen dat gemeenten aan elkaar groeien. Het karakter van een Oudhollands open polderlandschap met afwisselend waterpartijen en riet- en graslanden met daarboven prachtige wolkenluchten is hier goed te zien. Sinds 2016 beheren de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland samen met het Hoogheemraadschap Delfland en Beheercombinatie de Groenzoom dit gebied.

Krekengebied

Fietsen we van de Groenzoom ten zuiden van Pijnacker richting Nootdorp, dan komen we uit bij regiopark Buytenhout: een aaneenschakeling van vijf natuur- en recreatiegebieden die samen een groene long van 15 kilometer vormen tussen Delft en Zoetermeer. Verschillende wandel- en fietsroutes voeren van het prachtige Krekengebied bij Delfgauw naar de Balij in Zoetermeer. Het Virulypad, recent vernieuwd met een verbreed fietspad en een apart wandel- en ruiterpad, is daarin een belangrijke schakel voor zowel recreanten als woon-werkverkeer. Vanwege het groene karakter van de omgeving zijn de bermen bijvriendelijk ingericht en ingezaaid met een speciaal bloemenmengsel.

Dobbeplas

De route leidt verder langs het gebied van de Dobbeplas met haar wuivend riet, gedomineerd door de korenmolen Windlust waar molenaars bij gunstige wind op zaterdag de wieken laten draaien. “Een mooie stop onderweg. Doordeweeks malen we het meel dat uitstekend geschikt is voor het bakken van brood en pannenkoeken”, aldus vrijwillig molenaar Dirk Pereboom. In de zomer zwemmen bezoekers in de Dobbeplas en is het speeleiland aan het strandje leuk voor kinderen. Ook ’s winters is dit een attractieve omgeving, soms kan er geschaatst worden op een tijdelijke ijsbaan achter de molen.

Bieslandse Bos

Het naastgelegen Bieslandse Bos, in het verlengde van de Delftse Hout, maakt ook deel uit van regiopark Buytenhout. “Voor de veiligheid van de bezoekers heeft Staatsbosbeheer hier bomen gekapt en recentelijk herbeplant met een mix van voornamelijk inheemse boomsoorten. De fondsen hiervoor kwamen uit financiële bijdragen van het Groenfonds van Dunea en Staatsbosbeheer, het Nationaal Bossenfonds en stichting Trees for All. Door het opknappen van het speelbos de Biesbush is het gebied aantrekkelijker gemaakt voor recreatie. De ingang is gemarkeerd door een fraaie houten uil, gemaakt door kunstenaar Anton Klijnsmit. Nieuwe bankjes, picknicktafels en natuurlijke speelelementen nodigen uit om met een andere beleving het bos te verkennen. Het reeds aanwezige trekvlot heeft nog steeds aantrekkingskracht op jong en oud”, licht boswachter Michiel Spek van Staatsbosbeheer toe.

Zuidpolder

Wethouder Peter Hennevanger trof het goed toen hij dit voorjaar zei dat de Zuidpolder bij Delfgauw “een van de mooiste open gebieden” binnen onze gemeente is. Omdat het leefgebied van weidevogels als de grutto, de kievit en de tureluur onder druk staat, hebben de gemeente Pijnacker-Nootdorp, de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap en Staatsbosbeheer dit voorjaar de intentie uitgesproken zich in te zetten voor het uitbreiden ervan. Dit kan door de waterstand van de landbouwgrond te veranderen en bomen en struiken te verwijderen en een open gebied te creëren.

Bij de Zuidpolder behoren ook de schitterende Ackerdijkse Plassen waar een vogelhut uitnodigt om verschillende vogelsoorten te observeren en de bezoeker vanuit de uitkijktoren de skyline van Rotterdam ziet.

Voor ieder wat wils

Eigenlijk zijn vanuit Pijnacker, Nootdorp, Delfgauw of Oude Leede alle genoemde natuur- en recreatiegebieden dichtbij en zijn routes door knooppunten onderling te combineren tot de gewenste afstand. Paardenliefhebbers kunnen hun hart ophalen door buitenritten te maken. Kanovaarders zullen genieten van een gevarieerde tocht van ruim 15 kilometer in de Groenzoom, waarbij vanaf het water bijna geen bebouwing te zien is, maar wel zwanen en lepelaars. De gebieden zijn goed te bereiken met eigen vervoer en zijn gemarkeerd met een informatiebord. Informatie is ook digitaal beschikbaar op de gemeentelijke website. Op of langs de route zijn voldoende horecagelegenheden om voldaan te genieten na een mooie dag buiten.