Topmodel Bas Gelton vindt het leven nergens zo echt als in zijn eigen dorp

De 25-jarige Pijnacker-Nootdorper Bas Gelton heeft een paar roerige jaren achter de rug. Hij stond op Time Square in New York een sigaretje te roken toen hij van achteren letterlijk bij zijn nek gegrepen werd. Het leek een overval maar het viel mee: een man gaf hem een kaartje van een modellenbureau. Na enig overleg met zijn ouders en broer met wie hij in New York vakantie vierde, besloot Bas contact op te nemen met het bureau. Wat volgde, was een contract dat nog even stevig werd gescreend door pa Paul en broer Koen.

De wereld rond
Dat was de start van een heftige carrière als topfotomodel die Bas langs verschillende wereldsteden voerde: Sjanghai, Peking, Tokio, Milaan, Parijs, Londen, Taipei en Bangkok. Bas werkte met meerdere bureaus voor tal van topmerken – zoals Hugo Boss – en kan uren vertellen over zijn belevenissen. Hij maakte feesten mee met Justin Bieber en zat aan één tafel met Jean Claude van Damme.

Gezellig in De Guyter
Het mooie aan Bas is dat hij volledig zichzelf gebleven is. Terug in Pijnacker-Nootdorp stond en staat hij meteen weer achter de bar bij Café De Guyter gezellig te doen tegen alles en iedereen. Daarnaast is hij ook sterk maatschappelijk betrokken! Via verwikkelingen in Bangkok waar hij een rijke Mexicaan ontmoette, is hij nu bezig met een onderwijsproject inclusief de bouw van een school in Querétaro, een stad ten noordwesten van Mexico Stad. De studie International Studies aan de Universiteit Leiden in Den Haag neemt hem nu in beslag: die studie wil hij zo snel mogelijk afronden zodat hij kan doorpakken met de projecten in Mexico. Het modellenwerk ligt daarom nu even stil en het kan zijn dat het stil blijft liggen omdat het wereldje hard en snel is. Je bent snel uit beeld. Het voordeel van Bas is dat hij diverse hechte vriendschappen heeft opgebouwd en dat ‘grote jongens’ hem zelfs missen.

Mooiboy
Het is heel grappig dat Bas een enorm open en vriendelijke uitstraling heeft en dat de modelfotografie van nu helemaal gebaseerd is op strak, zakelijk en zelfs chagrijnig of boos. Waarom die modellenagent hem in New York in de kraag greep, kan Bas slechts vermoeden: strakke kaaklijn, blond haar, blauw ogen, goed voorhoofd, wenkbrauwen en zo zijn er misschien nog wat aspecten te noemen. Onze fotograaf Victor van Leeuwen vat het kort samen: mooiboy. Bas moet er hartelijk om lachen. “Ik heb van het leventje geleerd hoe divers mensen zijn en hoe verschillend mensen tegen het leven kunnen aankijken. Het was tot nu een mooie tijd en ik heb nergens spijt van. Maar het is voor mij altijd een feestje om terug te zijn in Pijnacker-Nootdorp. Hier zijn mijn vrienden, hier is het echte leven en is iedereen gelijk. Bij De Guyter en nog meer bij Oliveo, mijn voetbalcluppie. Het gaat er niet om wat je doet en verdient, maar om wie je bent.”