Kunst bij de dorpsentrees: landmarks op en top!

Pijnacker-Nootdorp is een kunstminnende gemeente. Maar liefst 59 kunstwerken staan verspreid door de gemeente! Op ieder van de vier grote toegangswegen verwelkomt een kunstwerk het passerende verkeer. Weet jij wat de kunstwerken verbeelden? En hoe beleven onze eigen bewoners deze landmarks?

De Slangendrager in Nootdorp
Aan de Laan van Nootdorp springt de Slangendrager in het oog, een opvallend kunstwerk van Marcel Smink. De slangen zijn palingen, een verwijzing naar het oude wapen van Nootdorp. De Nootdorpse Plony Holierhoek vindt het mooi: “Als je Nootdorp in komt, is het eerste wat je opvalt het felgekleurde, scheve blauwe beeld. Je denkt dat de grond hier zo drassig is dat het beeld omvalt, maar het beeld verrijst juist uit het veen. Ik ben er als Nootdorpse trots op!”

Hond met vaas in Pijnacker
Op de rotonde Westlaan/Rijskade staat de ‘Hond met vaas’ van Hans van Bentem. Hond en vaas verbeelden de ‘vensterbank van Pijnacker’. Het groen van de hond verwijst naar de komkommerteelt en het rood van de vaas naar de tomatenteelt. Theo van den Bulk wordt er vrolijk van: “De hond houdt trouw de wacht over Pijnacker. En kunst moet iets losmaken. Als erover gepraat wordt, is het goed. Als ik Pijnacker binnenkom, word ik er vrolijk van dat ik word ontvangen met kunst.”

De Kolom van de Mensenrechten in Delfgauw
Vanaf de N470 Delfgauw rijd je direct langs de rode Kolom van de Mensenrechten van Kees Verschuren op de rotonde van de Zuidpoldersingel en de Spiegelmakerstraat. Miranda Meesters woont op een steenworp afstand van het kunstwerk. “Het is echt een landmark. Ik leg mensen altijd uit dat ze bij de rode paal naar links moeten om bij ons te komen. Nu ik beter kijk, zie ik dat de paal bedekt is met poppetjes, die moeten denk ik de eerste twee artikelen van de universele rechten van de mens verbeelden. Volgens de omschrijving moeten die erop staan. Een hele grote eik op deze plek had ik zelf overigens ook erg mooi gevonden!”

De Noorderling tegen Berkel aan
De poepende schaatser van Henk Visch op de grens van Pijnacker en Lansingerland heet officieel ‘De Noorderling’ en verbeeldt een gebogen wandelaar, onderweg naar huis, net als de passerende auto’s. Marion Spierenburg vindt het beeld een echte blikvanger bij de saaie rotonde. “Het is een apart kunstwerk. Ik heb nog nooit iemand zo zien poepen, alleen een koe! O, het ís ook geen poepende man. Ik vind het toch leuk!”

Meer weten over de kunst in Pijnacker-Nootdorp? Op http://pijnacker-nootdorp.kunstwacht.nl/ vind je alle informatie over alle 59 kunstwerken.


Een standbeeld van een persoon die bukt