“Ik vind het nog steeds raar als mensen mij als BN-er bekijken”
Sinds zes jaar woont operazangeres Francis van Broekhuizen in Nootdorp. Weg van het mediageweld dat sinds haar deelname aan Maestro in 2017 losbarstte. BN-ers als Chantal Janzen, Linda de Mol, Frits Sissing en Eva Jinek zijn haar collega’s. Na deelname aan de tv-programma’s ‘De Slimste Mens’, ’All Together Now’ en ‘Ik hou van Holland’ is ze zélf een Bekende Nederlander geworden: “Ik vind dat maar vreemd.”
“Ik ben snel onder de indruk van beroemdheden. Soms denk ik: hoe is het mogelijk dat ik hier rondloop”, lacht Francis van Broekhuizen. “Ik geniet overal heel erg van, wilde altijd al optreden en performen. In de finale van De Slimste Mens speelde ik tegen NOS-verslaggevers Astrid Kersseboom en Jeroen Grueter. Alle publiciteit heeft uitnodigingen voor andere programma’s opgeleverd. Ik was de smaakmaker van het seizoen zeiden ze. Blijkbaar spreek ik verschillende groepen kijkers aan. Mensen zijn vaak verbaasd, ze verwachten niet dat een operazangeres praat zoals ik, daarnaast ben ik Feyenoordfan, rooms-katholiek en getrouwd met een vrouw. Ook werk ik mee aan out-of-the-box initiatieven zoals
‘Feyenoord de opera’, wat collega’s niet zo snel doen. Waar mijn brede ontwikkeling vandaan komt? Die heb ik van huis uit meegekregen. Mijn broer draaide Stravinsky, terwijl ik tegelijkertijd naar Maria Callas luisterde en mijn moeder ’Toen was geluk heel gewoon’ keek. Een grote herrie dus!”
“ Eigenlijk ben ik een huismus.”
Tweede loopbaan
“Ik had nooit gedacht dat ik van zingen mijn beroep kon maken. Zangtalent zit wel in de familie: mijn vader zingt, zijn tante en grootvader hadden ook een mooie stem. Tijdens mijn studie maatschappelijk werk zong ik bij dezelfde zangvereniging als mijn vader en had ik zangles. Een gerenommeerde zangpedagoge raadde me het conservatorium aan. In de week dat ik afstudeerde, werd ik aangenomen bij vier conservatoria. Zowel aan het Amsterdamse conservatorium als bij de Opera Academie ben ik cum laude afgestudeerd. Muziek heeft bij mij als katalysator gewerkt om te beseffen wie ik ben.“
Dorpsgevoel
“Nootdorp heeft een gezellig dorpsgevoel. Ik hou daarvan. De sociale cohesie is beter dan in een stad. Als ik door winkelcentrum Parade loop, word ik steeds aangesproken. Mensen vragen zelfs of ik bij hun thuis kom koffiedrinken. Blijkbaar vinden ze me gezellig. Hoe leuk het ook is, kan ik daar helaas niet aan gaan beginnen. Ik woon hier graag in de luwte. Ik ben geboren in Den Haag, opgegroeid in Wassenaar en woonde twee jaar in Limburg. Ik was zó blij toen ik weer naar Den Haag verhuisde en dat Haagse accent hoorde. Ik heb daar wat mee. We hebben jaren fijn gewoond in Den Haag tot dit huis in Nootdorp op ons pad kwam. Het bevalt hier goed.”
Francis van Broekhuizen: “Mijn vader heeft me geleerd altijd op mijn gevoel af te gaan en mijzelf te blijven.”
Corona
“Met thuisblijven heb ik geen moeite, want eigenlijk ben ik een huismus. In het begin was ik huiverig om corona te krijgen, maar als ik kan zingen weet ik zeker dat ik niet ziek ben. Mijn theatertour ‘Bij twijfel hard zingen’ was gelukkig net klaar en gaat volgend jaar in reprise, maar de samenwerking met de Nederlandse Reisopera is afgelast. Dit jaar bracht ook mooie dingen: tijdens de lockdown heb ik thuis filmpjes opgenomen en via crowdfunding heb ik de cd uitgebracht ‘Francis zingt voor u’. Die is ook te beluisteren via Spotify. Het zingen voor ouderen in de tuin van verzorgingstehuizen, zoals bij Veenhage, was dankbaar om te doen. Het ontroert me als ik zie hoe een ouder echtpaar elkaar aankijkt tijdens het Ave Maria en terugdenkt aan een speciaal moment. Ik moet daar niet te lang naar kijken, anders kan ik niet meer zingen. Ook deze tijd gaat voorbij moeten we maar denken.”
Feestdagen
“Muziek van Bing Crosby, Frank Sinatra en Engelse Christmas Carols geven mij echt een kerstgevoel. Met mijn ouders en broer zongen we als familiekoor op kerstavond in verpleeghuizen in Katwijk en Hilversum of het LUMC. Normaal gesproken breng ik Eerste Kerstdag gezellig door met familie en vrienden en de dag erna samen met mijn echtgenote. Betrekkelijk rustig, dat vind ik fijn. De periode voor kerst is vaak heel druk met optredens bijvoorbeeld met de Kerst-Sing-Along in Den Haag, dit jaar online. Ook kan ik me dan opladen voor producties die in januari beginnen. Met Oud en Nieuw heb ik niet zoveel, dan lig ik het liefste om tien uur in bed.”
“ Ook deze coronaperiode gaat voorbij.”
“ Mijn moeder zag me al op een brommertje rijden met geitenwollen sokken aan.”