“Je bent jong en je wilt wat!”

De zomervakantie staat voor de deur. Alle gebruikelijke evenementen zijn afgelast, maar de organisatoren van Jeugdland en de Nootdorpse Vakantieweek hebben al hun creativiteit uit de kast gehaald om tóch iets leuks aan te kunnen bieden..

Als kind lijkt de zomervakantie eindeloos. Dat blijkt uiteindelijk niet helemaal waar, want die weken vliegen om, corona of geen corona. Het ziet er alleen allemaal anders uit!

Nootdorpse Vakantieweek

De tweede week van de zomervakantie staat in Nootdorp sinds jaar en dag in het teken van de Nootdorpse vakantieweek. Deze week voor Nootdorpse basisschoolkinderen vanaf vijf jaar, ooit opgezet voor kinderen zonder vakantieperspectief, beleeft dit jaar zijn 53e editie, zij het aangepast. Lesley van der Leur heeft als kind heel wat mooie vakantieweken meegemaakt, en is nu nog steeds Vakantieweekganger, maar nu als hoofdleiding. “De vakantieweek is ieder jaar een feestje; er zijn families die hun vakantie om die week heen plannen. Wij werken in groepjes met een vast programma, met vooral veel bewegingsspellen buiten. In de vakantieweek gaan we normaal gesproken ook een dag met een bus weg, naar Drievliet of Monkeytown. Dit jaar hebben we keihard gewerkt aan een aangepast, leuk én veilig programma.”

Activiteitenboxen

“We hebben twee activiteitenboxen ontwikkeld, één voor kinderen van de onderbouw en één voor die van de bovenbouw. We komen iedere dag online met een speciaal programma. In de boxen zit materiaal dat wordt gebruikt bij die activiteiten. We gaan uiteraard tekenwedstrijden, proefjes, een speurtocht en knutselactiviteiten doen. Maar we gaan ook digitaal koken waarbij kinderen thuis kunnen meedoen. Verder komen er digitale danslessen door Sportstudio Sansi, yoga door Mica Yoga en voetbaltrucs door Nootjebal. Het leuke is dat de filmpjes online blijven staan, zodat de kinderen de activiteiten kunnen doen wanneer ze dat willen en zo vaak als ze willen. We willen een platform gaan opzetten waarin kinderen hun filmpjes met elkaar kunnen delen en die van andere kinderen kunnen bekijken. Voor deelname moeten kinderen zich wel vooraf aanmelden”, legt Lesley uit.

Jeugdland Pijnacker

In Pijnacker is het dorp al bijna vijftig jaar tijdens de laatste week van de vakantie volledig uitgestorven. Honderden kinderen tussen de vijf en twaalf jaar lopen dan heerlijk te banjeren op het sportpark, waar deze keer op terreinen van Oliveo, DSVP en HCP voor de 48e keer Jeugdland zou worden gehouden. Jeugdland, dat met zijn vele vrijwilligers vorig jaar de Vrijwilligersprijs ontving, betekent lekker spelen en vooral doen wat je leuk vindt. Voorzitter Henny Antonissen is het nog lang niet zat. “Er is voor ieder kind iets leuks te doen, van knutselen en sporten tot het razendpopulaire hutten bouwen. We zijn niet alleen supertrots op de Vrijwilligersprijs, maar ook blij met het bedrag. We zijn nu al hard aan het sparen om over twee jaar, tijdens het vijftigjarig bestaan, iets speciaals te doen!” Dit jaar is het oerend stil op het sportpark. Maar de Jeugdlanders zouden de Jeugdlanders niet zijn als niet tóch iets hadden verzonnen.

Uniek boek

Evelien Stikkelman, hoofdleiding Sport en Spel, maakte een uniek Jeugdland-activiteitenboek, met puzzels, kleurplaten en aanwijzingen om de activiteiten, die normaal op Jeugdland gedaan kunnen worden, thuis te kunnen doen. Bij het boek krijg je een eigen Jeugdlandavatar. Met deze avatar neem je deel aan alle interactieve activiteiten. Kinderen kunnen alle creatieve resultaten en uitdagingen fotograferen en opsturen naar Jeugdland. ‘The Voice Of Jeugdland’ gaat gewoon door. De kinderen kunnen filmpjes van zichzelf opsturen waarin ze zingen, playbacken of een eigengemaakt lied brengen, en dan is er vrijdagavond een digitale prijsuitreiking. Het boek is vanaf half juli te koop bij Kantoorboekhandel Van Atten en Sigarenmagazijn ’t Moortje. De kinderen hebben dan de hele vakantie de tijd om de activiteiten uit het boek te doen en opdrachten te maken. Tijdens de echte Jeugdlandweek, 24 tot 28 augustus, komen deze foto’s en filmpjes elke dag online via de website en sociale media van Jeugdland.