Leven in vrijheid: iets om te koesteren en te vieren

Op 5 mei 2020 was het precies 75 jaar geleden dat de geallieerden Nederland bevrijdden van een lange periode van Duitse bezetting. Nederland viert feest! Dat stond ook op de agenda voor 2020: we vieren 75 jaar vrijheid in heel Nederland. Natuurlijk stond in onze gemeente de kalender vol met speciale activiteiten voor jong en oud.

Het jubileumjaar 75 jaar vrijheid startte op 23 januari met het ontsteken van Levenslicht in de hal van het gemeentehuis. Levenslicht was een tijdelijk lichtmonument van kunstenaar Daan Roosegaarde. Het kunstwerk, onderdeel van het nationale lichtmonument van 104.000 herdenkingsstenen, stond symbool voor het aantal uit Nederland weggevoerde Joden, Roma en Sinti. Ook in Pijnacker-Nootdorp zijn er Joodse inwoners te betreuren.

Raadzaallezing

Begin maart heeft burgemeester Francisca Ravestein de verhalenbundel van de schrijversgroep Oostland Literair met verhalen over 75 jaar vrijheid nog in ontvangst kunnen nemen. Daarna werd alles anders… In maart stond de raadzaallezing door prof. Dr. Rob de Wijk op de agenda. Door het coronavirus kon deze lezing in de raadzaal niet doorgaan. Het niet doorgaan betekent geen afstel. Zodra er mogelijkheden zijn, zal de lezing later dit jaar worden georganiseerd. En natuurlijk hopen we dat al die mensen die zich destijds al hadden aangemeld dan ook weer willen komen.

Vrijheid-express

De vrijheid-express, die op 16 april in Pijnacker en Delfgauw zou staan, kon ook helaas niet doorgaan. En eind april moest ook het dilemmaspel worden afgezegd. Onder leiding van een veteraan zou de winnende school dit keuzespel spelen. Met behulp van een digitaal spel zou de veteraan de leerlingen keuzes laten maken over dilemma’s in oorlogstijd. Hij zou verhalen vertellen over oorlogsherinneringen met als doel het belang van leven in vrijheid door te geven.

Dodenherdenking

Op 4 mei is de dodenherdenking wel doorgegaan. In aangepaste vorm en met 1,5 meter afstand van elkaar heeft de burgemeester een korte overdenking uitgesproken. Zowel in Pijnacker als in Nootdorp heeft zij samen met een raadslid een krans gelegd. De verenigingen die normaal gesproken
’s avonds een krans/bloemstuk leggen, hebben ook nu de gelegenheid gekregen dit te doen. De kranslegging vond ’s morgens plaats.

Bevrijding

Voor 5 mei stond een feestelijke intocht van lopers met het Bevrijdingsvuur op het programma. Zij zouden het bevrijdingsvuur, dat zij in Wageningen hadden opgehaald, naar alle kernen van de gemeente brengen. Ook het bevrijdingsfestival in Pijnacker en de Vrijheidsmaaltijden konden niet doorgaan. In alle kernen was een vrijheidsmaaltijd georganiseerd waar heel veel inwoners al maanden aan werkten. Wat heel mooi is, is dat alle organisatoren van de maaltijden zich inspannen om op 5 mei 2021 de maaltijden wel door te laten gaan.

Concerten

Twee concerten zouden muzikale invulling aan het thema 75 jaar vrijheid geven: de theatervoorstelling ‘De Weg’ van mezzosopraan en harpiste Ekaterina Levental en als apotheose natuurlijk het Vrij Land concert van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Een multimediale vertelling over vrijheid, wie deze vrijheid bewaken en wat voor impact vechten voor vrijheid heeft. Gelukkig zijn voor beide activiteiten nieuwe data gevonden. ‘De Weg’ wordt op 23 oktober in CulturA & Zo ten tonele gebracht. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso komt op 11 juni 2021 een ander prachtig concert geven in sporthal De Viergang.

Alles anders!?

“Corona maakt alles anders. Daar hoef ik u niets over te vertellen, u hebt dit allemaal zelf ervaren. Het is wennen voor iedereen, maar mensen zijn blij dat ze nu eindelijk weer leuke dingen kunnen doen”, zegt burgemeester Francisca Ravestein. “Natuurlijk moet de 1,5 meter afstand daarbij nog wel worden nageleefd. Juist in deze moeilijke tijd is het belangrijk om leuke dingen te blijven doen met het gezin of uw collega’s. Wij zijn er dan ook trots op dat er binnen onze gemeenschap zoveel leuke, lieve en mooie initiatieven zijn ontstaan. Natuurlijk hebben ook wij op gebied van evenementen op cultureel gebied en 75 jaar vrijheid veel moeten inleveren.”

Uitagenda

“Heeft u er ook weer zo’n zin in? Hou de Uitagenda op Natuurlijk Pijnacker – Nootdorp in de gaten. Binnenkort gaan wij berichten wanneer de Raadzaallezing, de theatervoorstelling De Weg en het concert van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso weer op de kalender staan. In deze tijd waarin het coronavirus iedereen treft, is er ook veel veerkracht. In september zal er een beeldenexpositie in het Emmapark te zien zijn van Stichting De Verbeelding. Er is een stroom van creativiteit op gang gekomen. Daar zijn we trots op.”