Een warm hart voor cultuur

Een ding is zeker: de coronacrisis heeft laten zien hoe belangrijk cultuur is voor Nederlanders en hoezeer culturele uitingen gemist worden. Dat geldt ook voor Pijnacker-Nootdorp. Maar deze periode laat ook zien hoe flexibel deze sector op de situatie heeft ingespeeld om inwoners toch te voorzien in een behoefte.

Dat de gemeenteraad van Pijnacker- Nootdorp het belang van cultuur onderschrijft, blijkt uit het feit dat de Cultuurnota in september 2019 unaniem is aangenomen. Om cultuur binnen de gemeente een impuls te geven, is in de Nota een aantal doelen benoemd waarvan er inmiddels drie zijn gerealiseerd: het aanstellen van een cultuurcoördinator, de Uitagenda en de verkiezing van een lokaal kunstwerk. “Het maakt niet uit of iemand een kunstvorm beoefent of alleen toeschouwer is. Cultuur brengt mensen samen”, vertelt burgemeester Francisca Ravestein. “Het aanbod aan culturele activiteiten voor jong en oud in onze gemeente is iets om trots op te zijn. Dat veel plannen en evenementen wegens corona geen doorgang konden vinden, is een enorme tegenvaller. Grote waardering daarom voor alle initiatieven die zijn ontstaan na de corona-uitbraak.”

CulturA & Zo: herstart

Het verbouwde Nootdorpse CulturA & Zo maakte met ruim 37.000 bezoekers in drie maanden tijd een vliegende start. Een geslaagde verbouwing zorgde samen met een gastvrij onthaal al snel voor een warm huiskamergevoel. Enthousiaste inwoners kwamen met een stroom van initiatieven en artiesten namen er zelfs promotiefilmpjes op. Tot de corona-uitbraak en we ‘op slot’ gingen. Tijdens deze verplichte pauze maakte CulturA & Zo van de nood een deugd en pleegde allerlei onderhoud waaronder het verfraaien van de balletzaal. En zoals het deze enthousiaste organisatie betaamt, zijn de plannen voor de heropstart van de theaterprogrammering alweer in de maak.

Aangepaste dienstverlening

Vanuit de gedachte: “wat kan wel?” is Bibliotheek Oostland een thuisbezorgservice voor boeken gestart. Half mei waren er al 6300 boeken bezorgd. Ook bij kinderen met leesproblemen of grootletterboeken voor senioren. Voor zowel leden als niet-leden zijn 200 verrassingstassen samengesteld, een aantal instellingen met kinderopvang leent boeken, vertelplaten en vertelkastjes en medewerkers van het Taalhuis houden iedere werkdag een telefonisch spreekuur.

Cultuurcoördinator

Door de coronacrisis heeft de in maart aangestelde cultuurcoördinator Mienke Pouw per telefoon en mail het culturele veld verkend. Als schakel tussen inwoners, het culturele veld en de gemeente Pijnacker-Nootdorp peilt ze de behoefte bij cultuuraanbieders, inventariseert waar ze in de uitvoering tegenaan lopen en wijst hen op beschikbare regelingen. Door binnen de huidige mogelijkheden mee te denken, wordt geprobeerd de cultuursector een hart onder de riem te steken. Hierdoor kan een dansschool bijvoorbeeld toch lesgeven in de buitenlucht.

Snel en eenvoudig

Na inventarisatie onder inwoners en cultuuraanbieders in het kader van
de Cultuurnota bleek een behoefte te bestaan aan een centrale plek waar activiteiten geregistreerd staan. Om hieraan tegemoet te komen kunnen inwoners en bezoekers van buiten de gemeente sinds februari online de Uitagenda raadplegen. Op de website ‘Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp’ kan men eenvoudig activiteiten op het gebied van recreatie in Pijnacker, Nootdorp, Delfgauw en Oude Leede selecteren op datum, plaats of soort. Natuurlijk kun je binnenkort ook alle informatie over de uitgestelde evenementen rondom 75 jaar vrijheid zoals de Raadzaallezing, theatervoorstelling De Weg en het concert van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso op de Uitagenda terugvinden.

Samen kiezen voor kunst

In samenwerking met Stichting Kunstweek realiseert de gemeente Pijnacker-Nootdorp het project ‘Elk jaar een nieuw kunstwerk’, zoals beschreven in de Cultuurnota. Een verkiezing waarbij inwoners samen met een deskundige jury een kunstwerk van een lokale kunstenaar selecteren dat in de openbare ruimte komt te staan. In maart zijn kunstenaars uit de gemeenten Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland en Delft uitgenodigd om een ontwerp in te sturen. Behalve een aantal criteria betreffende afmetingen en gewicht waren ze vrij in hun keuze voor onderwerp of materiaal. Uit de 12 inzendingen is een top 8 bepaald waarop inwoners tussen 1 juni en 3 juli konden stemmen. In juli maakt een deskundige jury de definitieve keuze uit de drie meest gekozen ontwerpen. Na de zomervakantie volgt de feestelijke onthulling van het kunstwerk in het Emmapark in Pijnacker.