Jonge ondernemer in actie tegen analfabetisme

Hij begon vijf jaar geleden in de Nootdorpse garage van zijn vader. Inmiddels is Sam van Tol’s Correctbook uitgegroeid tot een winstgevend bedrijf met meerdere werknemers, een productielocatie in Rwanda en locaties in Ethiopië, Kenia, Malawi, Oeganda en Ghana op komst. De sociale onderneming strijdt tegen analfabetisme door voor elk notitieboek dat verkocht wordt één trimester aan wisbaar schrijfmateriaal te doneren op het Afrikaanse continent.

Volgens UNESCO zijn 781 miljoen mensen wereldwijd analfabeet. In veel ontwikkelingslanden en opkomende markten kunnen kinderen wel naar school, maar ontbreekt het aan schrijfmaterialen om mee te oefenen. De 26-jarige Sam van Tol werd hier vijf jaar geleden mee geconfronteerd terwijl hij op vakantie was in Zuid-Afrika. “Kinderen kregen zittend op de grond les. De weinige schriften die ze hadden, waren vies, kapot of vol. Ik dacht: kan ik niet iets duurzaams verzinnen dat heel lang meegaat?” Na thuiskomst bedacht Sam ‘Correctbook’: een uitwisbaar notitieboek waarin oneindig kan worden geschreven.

Whiteboard in schriftvorm

Om zijn ‘whiteboard in schriftvorm’ op de markt te brengen, haalde
Sam een kleine € 10.000,- op via een crowdfundingsactie. “De eerste twee jaar heb ik alles zelf gedaan. De wc bij mijn ouders thuis in Nootdorp stond volgebouwd met dozen. Ik begon met het verkopen aan vrienden en familie.” Inmiddels zijn Sam’s notitieboeken te koop in bijna alle grote boekwinkels. “Voor elk Correctbook dat wij verkopen in Nederland, doneren we drie maanden schrijfmateriaal aan kinderen in Rwanda. We zorgen voor voldoende pennen, inktpotten en doekjes. De schriften moeten op school blijven, zodat ze zo lang mogelijk mee gaan. Lokale organisaties controleren dit voor ons. Een jaar na donatie komen we terug en vervangen we kapotte boekjes.”

Duurzaam en lokaal

Omdat Correctbook duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, produceert het bedrijf zijn producten zo lokaal mogelijk. “Voor de Nederlandse markt produceren we in Nederland. Voor de Afrikaanse markt in Rwanda. Daarmee creëren we tevens werkgelegenheid.” Eind vorig jaar ontving Correctbook tezamen met ontwikkelingsorganisatie Edukans ruim 1,5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. “Met dit geld willen we de komende twee jaar 400.000 kinderen helpen in Ethiopië, Kenia, Malawi, Oeganda en Ghana. Vanwege het coronavirus zijn de scholen daar dicht tot september. Gelukkig hebben we vóór de lockdown in elk van deze landen een productielocatie opgezet. Naar verwachting kunnen de eerste kinderen 1 januari 2021 aan de slag met een Correctbook!”