Veelzijdige bedrijvigheid op het Delfpark

De bedrijfsvestigingen binnen Pijnacker-Nootdorp schieten als paddenstoelen uit de grond. Op Heron in Nootdorp en op Boezem Oost in Pijnacker zijn en worden enorme bedrijfspanden gebouwd voor topbedrijven als Vista Paint, AWETA, VSVK en zo zijn er nog veel meer namen te noemen. De gemeente is heel trots dat het zogeheten OPCW zich op Heron in Nootdorp gaat vestigen. Dat is een internationale organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens die nu in Den Haag zetelt en straks vanuit Nootdorp wereldwijd opereert.

De kernen Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw zijn heel aantrekkelijk als vestigingslocatie. De ligging temidden van de steden Delft, Zoetermeer, Den Haag en Rotterdam is ideaal. Er is ruimte op de bestaande en nieuwe bedrijvenparken en de bereikbaarheid is heel goed vanwege de nabijheid van de rijkswegen A4, A13, A16 en A20. De provinciale weg N470 is een prima ontsluitingsweg vanaf de bedrijvenparken naar de rijkswegen. De Boezem ligt iets verder van de rijksweg maar wordt sinds vorig jaar via de zogenoemde Zijdeweg direct ontsloten op de N470.

Open mind
De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft in woord en daad een heel open mind naar nieuwkomers. Er is een afdeling met accountmanagers waar huidige en toekomstige ondernemers direct terecht kunnen met hun vragen en wensen. De accountmanagers zijn als het ware de communicatieve en verbindende schakel tussen de vakafdelingen van de gemeente en het bedrijfsleven. Dat werkt doorgaans heel goed. Heron en Oost-Ambacht in Nootdorp, De Boezem in Pijnacker en Ruijven in Delfgauw springen in het oog en zijn bekend. Iets minder bekend bij het grote publiek is Delfpark, tussen rijksweg A13 en de woonwijk Emerald. Dat is er een beetje stilletjes gekomen en ook nooit officieel geopend.

Monkey Town
Wel bekend zijn het speelparadijs Monkey Town en Any Time Fitness, die bereikbaar zijn vanaf de Rijksstraatweg die parallel loopt met de rijksweg. Maar achter deze blikvangers zijn meerdere keurige bedrijfsblokken gebouwd, netjes opgetrokken uit baksteen, waar heel veel kleinere bedrijven hun plekje gevonden hebben. Veelal in panden van 70 tot 120 vierkante meter. Bouwbedrijven, loodgieters en andere ambachtelijke bedrijven en dienstverleners die er kantoor en opslag hebben en van daaruit er op uit gaan om op locatie hun werk te doen.

Liften
Twee blokken verder staan twee ondernemers met elkaar te praten. Marc Bleeker van Beta Bike en Jos Koelewijn van RMS Liften. Marc is een IT-er die de IT zat was en fietsenmaker is geworden. Eerst had hij zijn bedrijfsruimte aan de Zuideindseweg en nu dicht tegen de woonwijk Emerald aan in Delfpark. “De mensen kunnen mij lopend of fietsend bereiken. Op zich ben ik een wat vreemde eend in de bijt. Heel veel pandeigenaren zijn overdag weg, maar ik ben altijd thuis. Steeds meer Delfgauwenaren weten me te vinden. Ik zit hier prima en werk lekker.” Jos Koelewijn is tien jaar geleden zijn eigen bedrijf RMS Liften begonnen. Hij installeert en onderhoudt goederenliften. Eerst zat hij in een container en het bedrijfspandje op Delfpark is voor hem een uitkomst. Het bedrijf heeft niets met de Molukse republiek te maken. “RMS zijn de eerste letters van onze drie kinderen. Een van de drie is mij intussen binnen het bedrijf komen ondersteunen.”

Duurzaam
Ook Jos is heel happy met zijn bedrijfspandje op Delfpark en dat geldt ook voor Wim van Melzen van WvM-Mobility, de buurman van Marc Bleeker. Het product en het vak van Wim betreft elektrische scooters. Die hebben echt de toekomst: ze zijn schoon, vragen minder onderhoud en zijn ook nog eens stil. Dat is ook prettig voor de nabije woonomgeving die weinig of geen last heeft van Delfpark. De gemeente heeft bij het bepalen van de bestemming bedrijvigheid die stinkt en herrie maakt uitgesloten. Delfpark is keurig gebouwd, is rustig en oogt heel netjes. Met verenigingen van eigenaren per ‘bedrijfsblok’ wordt er op toegezien dat het ook zo blijft…

Emerald heeft een fietsenmaker op loopafstand.