Lichtmonument ‘Levenslicht’ in Pijnacker

Bij 75 jaar vrijheid hoort ook het herdenken van de slachtoffers. Van donderdag 23 januari tot en met zondag 2 februari is het tijdelijke lichtmonument ‘Levenslicht’ van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien in de hal van het gemeentehuis in Pijnacker.Ieder jaar, op de laatste zondag van januari, herdenken we de slachtoffers van de Holocaust. In het kader van 75 jaar vrijheid ontwierp Kunstenaar Daan Roosegaarde het tijdelijk lichtmonument ‘Levenslicht’. Het monument bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen en staat zo op bijzondere wijze stil bij de 104.000 uit Nederland afkomstige Holocaust-slachtoffers.

‘Ademend’De herdenkingsstenen van het lichtmonument lichten om de paar seconden op en doven weer. Ze ‘ademen’ in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven.

Samen éénPijnacker-Nootdorp ontvangt ruim 600 herdenkingsstenen. De overige stenen worden verdeeld onder andere gemeenten. Zo vormen alle kleine lichtmonumenten in de gemeenten samen één tijdelijk nationaal monument ter herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust.

Vanaf buiten te zienZolang het lichtmonument in de hal van het gemeentehuis staat, mag je het tijdens de openingstijden komen bekijken. Als het gemeentehuis dicht is, dan kun je het lichtmonument ook zien vanaf het Oranjeplein.