Opening Stiltegoed

Druk in je hoofd? Kom tot rust op het pas geopende Stiltegoed, natuurlijk in het groene buitengebied van Pijnacker-Nootdorp.

Drukdrukdruk

Het was weer zo’n dag. De baas wilde op het laatste moment nog van alles van je. Je bracht de kinderen nog maar net op tijd naar allerlei sport- en hobbyclubjes. En vervolgens belde je zus met de verwachting dat jij de jaarlijkse familiereünie zou organiseren!

Stil hoofd

Om een bijvriendelijke gemeente te zijn, moet je zorgen voor voedsel, nestgelegenheid en bijvriendelijk groenbeheer. Bijen vinden voedsel in planten die nectar of stuifmeel leveren. In het voorjaar zijn de bijen afhankelijk van vroege bloeiers als wilgen en bloembollen. In de gemeente staan zo’n 2500 knotwilgen. Daarnaast zijn er ongeveer 75 locaties met bloembollen. 

Na zo’n dag is het fijn dat je vlak om de hoek je hoofd leeg kunt maken. Op Stiltegoed, een gebied van 10 hectare tussen het Bieslandse bos en de weidsheid van de Bieslandse Polder, vind je een oase van rust. Laat de natuur je helpen om ‘het moeten’ even los te laten.

Initiatiefneemster Josje Duyndam:

“Er is zoveel hectiek in de wereld om ons heen: het Stiltegoed is een plek waar je de wind kan voelen, de lucht kunt zien, het weer ervaart en de ruimte letterlijk ruimte geeft aan je gedachten en gevoelens. Waar je gewoon kunt zijn en niets hoeft.“

Vrije toegang, als je maar stil bent

De honingbij is een bekend gezicht, maar er bestaan ook heel veel soorten wilde bijen. Wist je bijvoorbeeld dat hommels ook wilde bijen zijn? In Pijnacker-Nootdorp kun je nu 23 soorten bijen tegenkomen. Maar de gemeente hoopt dit aantal nog te vergroten. De gemeente stimuleert en ondersteunt daarom initiatieven van bewoners die een positieve bijdrage leveren aan natuur en milieu.

Het gebied is voor iedereen die rust en stilte respecteren toegankelijk. Er zijn drie ingangen, twee aan de Bieslandseweg (voorbij de weg naar Hoeve Biesland) en een vanaf het Bieslandse Bos aan de Nootdorps kant.

Lees meer op www.stiltegoed.nl